Katri Lempi Aili Niemi

s. 1983, Haapajärvi

Artist statement


Maalaan tarinoita.
Tarinoita elämästä, ihmisistä ja luonnosta.
Maalaan tunteita ja hetkiä.

Minua kiehtoo ihmisyys ja ihmisen liike sekä luonto, luonnon voima, esittävyys ja symboliikka.

Taiteilijana pyrin monipuolisuuteen, jatkuvaan muutokseen sekä teoksen senhetkisen tunteen välittämiseen. Käytän monenlaisia tekniikoita ja materiaaleja, joista pääasiallinen tekniikka on piirtäminen, maalaaminen ja kaivertaminen koivuvanerille sekä öljyvärimaalaus.

Kuka minä olen?

Synnyin Pohjois-Pohjanmaan aakeillalaakeilla suurperheen keskimmäiseksi lapseksi vuonna 1983.

Sittemmin olen junan tuomana itähelsinkiläistynyt ja saanut kodin, perheen ja ateljeen suurkaupungin sykkeen reunamilta. Siellä pystyn yhdistämään elämääni kaupungin eloisuuden ja
maalaisrauhan.

Taide on kulkenut elämässäni mukana aina. Olen opiskellut taidetta aluksi erilaisten kurssien kautta, sittemmin laajempia opintoja Vapaassa taidekoulussa ja Taidekoulu Alfassa, josta olen valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2020.

Valmistumiseni jälkeen ryhdyin kokopäiväisesti taiteen pariin tekemään omaa taidetta sekä opettamaan Taidekoulu Alfaan ja Järvenpään Step-koulutukseen. Opettaessani taidetta pääsen kohtaamaan erilaisia ihmisten tarinoita ja suhdetta taiteeseen. Tämä antaa minulle sielukkuutta ja syvyyttä myös omaan taiteeseeni.

                                                                               Kiinnostukseni kohteena taiteessa on erityisesti ihminen. Ohikiitävät hetket ihmisten tarinoissa, asennoissa tai tunnetiloissa tuovat vahvasti merkitystä ja inspiraatiota teoksiini. Ihmisyyden teemaan saan syvyyttä myös kokemuksistani aikaisemmista ammateistani mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajana sekä meikkaaja-maskeeraajana.

Olen hedonistisuuteen asti nautinnoista voimaa saava taiteilija. Huumori ja nauru ovat ominta minua ja kantava voima elämän myrskyissä. Pahimpienkin paikkojen läpi haluan kulkea hymyillen. Ateljeessa, läheisteni kanssa ja opettaessani minut tunnistaa rempseydestä ja pirskahtelevuudesta.

Ihmisyyden ja luonnon kuljettaminen rinnakkain teoksissani on lähtökohtana materiaalivalinnoissani. Teen taidetta pääsääntöisesti koivuvanerille, jonka pinnan haluan säilyttää osana teoksiani. Koivuvaneri on elävä ja monipuolisesti työstettävä materiaali. Rakastan sen antamaa mahdollisuutta monenlaiseen taiteen tekemiseen lyijykynäpiirtämisestä öljyvärimaalaukseen, kollaasitekniikkaan, kaivertamiseen ja kolvaamiseen.

Teen myös perinteisiä öljyvärimaalauksia, joissa aiheena on enimmäkseen luonto. Erityisesti luonnon monimuotoisuus, mytologia ja luonnon tuoma voima ja rauha inspiroivat minua.

Teoksissani esiintyy paljon symboliikkaa ja haluan katsojan näkevän teosteni tarinoiden läpi oman elämänsä merkitykselliset hetket.

"Mikä ei tule sydämestä, se ei koske sydämeen." - Jaakko Juteini